21 Ekim 2009 Çarşamba

Kullandiğimiz Çeşitli Yağlar ve Faydalari

Lida kullanımı yapan kişiler için özellikle önem arzettiğini düşündüğümüz aşağıdaki yağlarla ilgili yazıyı sizlerle paylaşmak istedik.

Hayvansal yağlar
Krema, kaymak, tereyağı, salam, sosis, pirzola, süt, peynir ve yoğurt gibi hayvansal gıdalarla alınır. İçyağı ve kuyruk yağı da hayvansal yağlardandır. Hayvansal yağlar doymuş yağ asitlerinden oluşur, katı yağlardır. Sindirilmeleri zordur. Bu nedenle az tüketilmelidir. Kolesterol problemi olanlar hiç tüketmemelidir. Yağlı peynir yerine, az yağlı veya yağsız peynir ile çökelek yenmelidir.

Bitkisel yağlar
Doymamış yağ asitlerinden meydana gelir. Sıvı yağlardır. Kolesterol yoktur ve damar sertliği yapmazlar. Hayvansal yağlar doymuş yağ asitlerini, bitkisel yağlar doymamış yağ asitlerini içerir.
Sıvı bitkisel yağlardaki doymamış yağ asitleri hidrojenle doyurularak "margarin" imal edilir. Bitkisel katı bir yağ olan margarini ya hiç tüketmemeli ya da sınırlı tüketmelidir. Hayvansal yağların lkg'ı 7500 kalori verir, bitkisel yağların lkg'ı 9000 kalori verir. Bir kg ağırlığımız için, günde lgr yağ tüketmeliyiz.

Yağın yapısında ne kadar doymuş yağ varsa oda sıcaklığında o kadar katıdır. Ne kadar doymamış yağ varsa o kadar sıvıdır.

Düşük yağlı bir diyet ve iyi bir egzersiz zayıflatır ve sabit kiloda kalmayı sağlar. Diyette öncelikle yağ alımı azaltılmalıdır. Salatalara 1 kaşık zeytinyağı veya sıvı bitkisel yağ konmalıdır. 50 gramlık 1 yumurtada 275 mg kolesterol olduğu unutulmamalıdır. Günlük 50 gr beyaz peynir yeterlidir.

E vitamini zengin badem, ceviz ve fındık kalp ve damarları korur. Kuru yemişler; magnezyum, mineral ve vitamince zengindir.
Yağlar, yağ asitlerinden oluşur. Yağ asitleri de doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılır.
Doymuş Yağlar

Doymuş yağlardan olan hayvansal yağlar ve iç yağları, kalp-damar hastalıklarına ve damar tıkanıklığına sebep olur. Doymuş yağlar, kolesterolü artırır ve insana kilo aldırır. Tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı, süt, peynir, yumurta ve ette bulunan yağlar doymuş yağ asitlerinden meydana gelir. Doymuş yağlar, sakatatta ve hayvansal yağlarda daha fazladır. Bitkisel olan Hindistan cevizi ve kakao yağı da doymuş yağlarca zengindir. Hindistan cevizi yağı da doymamış olduğu için az tüketilmelidir. Asit, doymuş yağlarda fazla, doymamış yağlarda azdır.

Doymuş yağı fazla tüketenlerde yumurtalık, rektum ve rahim kanseri görülme riski fazladır. Sebze ve meyveler ise, kanser önleyici etki gösterirler. Doymuş yağlar, normalde günlük alınan kalorinin % 10'u olmalı, % 15-20'sini geçmemelidir. Doymuş yağlar en zararlı olanlarıdır.

Yağ asitleri beyin için gereklidir. Eksikliği öğrenmeyi engeller. Zeytin yağı kullanmalıdır (günlük 50-60 gram). Miktar, kalori ihtiyacına göre ayarlanmalıdır.

Zeytinyağının Faydaları
Zeytinyağı tekli doymamış yağ asidi içerir. Zeytinyağında kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü yükselterek kanser oluşumunu engelleyen yağ asitleri ve diğer bazı maddeler bulunur. Akdeniz tipi diyetin, kalp hastalıkları ve inme riskini azaltıcı etkisi vardır. Akdeniz tipi diyette de zeytinyağı vardır. Zeytinyağının kan basıncı üzerine faydalı tesirleri vardır.
kurumsalseo.com R10 lida fx15 pohudey zayıflama

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder